Brætspil
Brætspil er en ældgammel opfindelse, der tilsyneladende er kommet for at blive og ikke lader sig gå helt af mode på trods af den større og større konkurrence fra de elektroniske spil.
Men hvorfor bliver brætspil dog ved med at være så populære? Måske er det fordi brætspil er renset for nutidens udenomsstøj og påstyr? Måske er det fordi brætspil skaber en unik social oplevelse, som man kan være fælles om? Måske er det fordi, vi mennesker har et større eller mindre behov for at konkurrere med hinanden og udfordre os selv?
Det er svært at sige, men et faktum er det, at brætspil stadig er populære efter at have eksisteret i næsten 10.000 år. Der er fundet spor af gamle brætspil helt tilbage til 6.000 år før vores tidsregning. Eksempelvis spillede man for godt 8.000 år siden i Mellemøsten spillet Mancala, som er en forgænger for det spil, som vi danskere nok kender bedst som Kalaha.
Senere har man også fundet flere beviser på, at de gamle egyptere var glade for brætspil og brugte disse i hverdagen. Et spil som det mytiske Senet var tilsyneladende populært, men selv om man har fundet gamle aftegninger af spillet i flere forskellige udgravninger og endda har fundet et helt spil i den unge farao, Tutankamuns, grav, så har man – trods mange gode bud på reglerne – aldrig helt fundet ud af, hvordan spillet egentlig spilles. Måske bliver det mysterium aldrig nogensinde løst og forbliver en gammel egyptisk hemmelighed.
Fælles for mange af de tidligere tiders brætspil var, at de ofte repræsenterede en eller anden form for kamp imellem to fjendtlige hære, hvor vinderen blev fundet, når modspillerens hær var blevet nedkæmpet. Et virkelig godt eksempel på netop dette ser man i skak, men også i andre af de tidligere, kendte brætspil.
I virkeligheden går en del af disse mekanismer igen i mange af nutidens brætspi, hvor det dog måske ikke ligefrem handler om at nedkæmpe hinandens hære, men i stedet at overvinde hinanden på point, økonomi eller noget andet målbart.
Brætspillene er dog hele tiden blevet udviklet.I vore dage findes der et væld af forskellige brætspil, lige fra drilske familiespil til kreative læringsspil, underfundige børnespil eller hardcore strategispil til et mere voksent publikum.
Der findes desuden er utal af forskellige typer og stilarter af brætspil. Nogle er inderligt enkle, som eksempelvis Kryds og bolle, mens andre opbygger hele universer, hvor deltagerne skal leve sig ind i en bestemt rolle og sammenhæng. De fleste spil tager dog udgangspunkt i et eller andet tema, hvad enten dette er pure fiktion, som eksempelvis Dungeons & Dragons eller findes i virkeligheden og hverdagen. Et eksempel på et spil, der tager udgangspunkt i sidstnævte er spillet EGO, der bygger på deltagernes holdninger, oplevelser , tanker og handlinger, når de bliver stillet overfor bestemte situationer og dillemaer.
Andre populære spil er vidensspil (quizspil) som eksempelvis Trivial Pursuit og Bezzerwizzer, der lader deltagerne dyste i paratviden – eventuelt tilsat forskellige taktiske elementer eller muligheder.
Traditionelt var brætspil et fænomen, der blev afviklet med brikker eller andre komponenter, der blev placeret på en afgrænset overflade - spillebrættet. I vore dage er mange brætspil vokset helt ud af brættet eller endda opad, så det giver en tredimensionel oplevelse og nu handler det måske ikke ndvendigvis om at nedkæmpe hinanden, men i stedet om at arbejde sammen om et fælles mål.
Uanset genre, form og indhold, så kan brætspil overordnet formå at underholde alle aldersgrupper og mennesker på tværs af både geografi og kultur og det kan være et godt bud på, hvorfor klodens befolkning stadig holder af, at spille ved brættet.
Samtidig er det også videnskabeligt påvist, at brætspil er en god kilde til indlæring hos både børn og voksne. Derfor bruger flere og flere institutioner og virksomheder spil i deres undervisning eller uddannelse af elever eller medarbejdere. Brætspillene er stærke indlæringsværktøjer, fordi de kan kombinere indlæring med en høj social værdi og en god underholdningsværdi, mens man lærer på en uformel og hyggelig platform.
Det er svært at gætte på, om brætspil også findes, når der er gået 10.000 år mere fra nu, men det er langt fra usandsynligt.
Hvad enten du personligt er til børnespil,voksenspil, strategispil eller selskabsspil, så har vi DET HELE hos SpilCompagniet.dk. Vi kan med sikkerhed sige, at vi har Danmarks største udvalg af brætspil og vi har endda det hele på eget lager, så når du bestiller varen, så er du også sikker på, at vi sender den til dig hurtigt.