MENU
E-MAIL
Send os en e-mail
70 60 33 53
Åbner kl 9:00

365 dages returret

Byt dine spil når du har lyst

1-2 dages levering

Ved bestilling før kl 15

Gratis levering 

Ved køb over 900,-

Produktkategorier


Filtre  

Cluedo

Cluedo må vel betegnes som det første klassiske brætspil, hvor man optræder som detektiv. Spillet er en gammel sag, men det er stadig meget populært og findes i en utal af forskellige varianter.

Det var englændereren Anthony Ernest Pratt, der opfandt Cluedo brætspillet under 2. verdenskrig, men det lå ikke just i kortene, at drengen fra Brighton Road 13 i industribyen Birmingham, skulle ende med at blive husket som opfinder af en af verdens mest populære brætspil. Som dreng og ung mand var Pratt nemlig mest interesseret i kemi og musik og da han viste særlige evner indenfor begge dele, så var det mest åbenlyse, at han skulle gøre karriere indenfor et af disse områder. Den unge Anthony var dog meget svagtseende og det var formentlig dette handicap, der forhindrede ham i at gøre karriere indenfor fysik og kemi. Godt nok fik han et job på den lokale kemiske fabrik, men efterhånden gik det op for ham, at han ikke ville kunne gennemføre den krævende uddannelse, der skulle til, hvis han skulle blive et navn i kemi-branchen.

I stedet valgte han så at satse på sin anden store interesse, nemlig musikken. Pratt var allerede fra barnsben en glimrende pianist og med disse evner i bagagen, begyndte ham at arbejde som musiker på forskellige hoteller og senere på nogle af de mange krydstogtskibe, der sejlede d fra England. Det var hårdt arbejde, at arbejde som pianist på krydstogtskibene, men Pratt blev efterhånden et kendt navn som pianist og musikkarrieren tog for alvor form, da han på et tidspunkt kom til at spille sammen med den kendte, norske sangerinde, Kirsten Flagstad.

Netop som livet som musiker for alvor begyndte at tage form udbrød 2. verdenskrig og så var det slut med at sejle rundt på de store have. Pratt blev kortvarigt arbejdsløs, indtil han fandt et job på en fabrik, hvor man producerede dele til de kampvogne, der var hårdt brug for i de allieredes kamp mod nazisterne. Arbejdet ved maskinerne var ret ensformigt, men det gav Anthony Pratt en mulighed for at tænke rigtig grundigt over, hvad han skulle kaste sig over i fremtiden.

Det var derfor ved en søjleboremaskine, at han fik ideen til brætspillet Cluedo. Inspirationen fik han fra nogle af de aftener, hvor han havde optrådt på forskellige hoteller og hvor en del af underholdningen på det tidspunkt, var små rollespil med mordgåder. Plottet var som regel, at en af gæsterne var blevet myrdet og så skulle de øvrige hotelgæster forsøge, at opklare mordet og ikke mindst rense sig selv for enhver mistanke.  Den slags rollespil var meget populære på det tidspunkt og det var med afsæt i dette, at Anthony Pratt fik ideen til Cluedo og til de herskabelige omgivelser, som spillet bevæger sig i.

I forvejen var han stor fan af kriminalromaner og måske kunne han skabe et brætspil, der kunne afvikles på samme måde, som de kendte rollespil? Han fik overtalt sin hustru Elva til at være med til at designe spillet. Elva var en dygtig tegner og mens hun tegnede designede spillets dele, så fandt Anthony ud af, hvordan selve spillet skulle fungere. Spillet blev færdigt og titlen blev ”Murder”.

Den 1. december 1944 indsendte Hr. Pratt patentbeskyttelse på spillet, men det var faktisk først lige efter krigen, at gennembruddet kom. Anthonys gode kammerat, Geoffrey, som også selv arbejdede lidt med spil, etablerede en kontakt til spilfirmaet Waddingtons, som tilbød Anthony, at han kunne komme forbi og præsentere spillet.

Norman Watson, direktør i Waddingtons, så straks mulighederne i det spændende og mystiske detektivspil, men foreslog dog at Anthony Pratt ændrede navnet til Cluedo – en sammensætning af Clue (fingerpeg eller spor) og Ludo (latinsk for ”Jeg spiller”).

Navnet blev ændret og der blev justeret en anelse på selve spillet, inden Norman Watson gav Anthony Pratt håndslag på, at firmaet ville producere og udgive spillet. Selv om Pratt modtog sit patent allerede to år efter, så gik der - på grund af råvaremangel efter krigen – yderlige to år før spillet blev udgivet i 1949 – under det nye, patenterede navn, Cluedo.

Fire år efter solgte Anthony Pratt de internationale rettigheder til sit spil til Waddingtons for 5000 engelske pund. Det lyder ikke af så meget, men det svarer vel næsten til en million kroner i danske nutidskroner. Anthony accepterede, ikke mindst fordi han havde brug for pengene, da Elva og han netop var blevet forældre til datteren Maria og da jobsituationen så kritisk ud. 

For pengene købte ægteparret en lille tobaksforretning, som de dog solgte nogle år efter og flyttede teltpælene til byen Bournemouth på den engelske sydkyst. Her levede de lykkeligt i omkring 20 år, selv om Anthony måtte arbejde lidt som advokatsekretær for at få pengene til at slå til.

Herefter gik parret på pension og flyttede tilbage til Birmingham, hvor de fik nogle gode år, indtil Anthony desværre fik konstateret Alzheimers, hvilket betød at parret endte deres dage på plejehjem. Elva Rosalie Pratt sagde farvel til livet den 9. marts 1990 og præcis fire år og en måned efter – den 9. april 1994 - døde opfinderen af Cluedo, Anthony Ernest Pratt så - i en alder af 90 år.

Hvis man kommer fordi kirkegården i Bromsgrove kan man finde ægteparrets gravsten side om side. På Anthonys sten står mejslet:
Anthony E. Pratt
Died 9. april 1994
Inventor of ”Cluedo”
Sadly missed

Heldigvis lever brætspillet Cluedo dog videre i bedste velgående og i dag findes der flere forskellige varianter af spillet og naturligvis stadig den originale – Cluedo – Det klassiske mysteriespil. 


Cluedo
Spændende spil - se om du kan opklare mordet på godset!

Cluedo, Rejsespil
Mysterier, mens De er paa farten.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Din garanti


  Sortiment
  Navigation