Rushhour
Rushhour - man kan næsten ikke nævne spillets navn uden også at nævne spillets opfinder - Nobuyuki Yoshigahara – eller mere mundret bare kaldet ”Nob”.
Nobuyuki Yoshigahara døde som blot 68-årig i 2004, men han efterlod sig et aftryk som en af Japans mest produktive opfindere og især hans evne til at skabe gåder og hjernevridende opgaver, gjorde ham kendt også uden for hjemlandets grænser.
Nob var egentlig uddannet kemiker og arbejdede som ingeniør i plastindustrien, så det lå ikke lige i kortene, at han skulle begive sig ind i underholdningsbranchen. På et tidspunkt kørte han dog træt i jobbet som ingeniør og skiftede karriere. Han blev i stedet gymnasielærer og begyndte at undervise i kemi og matematik. Og det var i dette job, han i 1970’erne begyndte at udvikle sjove opgaver og ideer, som eksempelvis spillet Rushhour.
Inspireret af Tokyos intense myldretrafik skabte han et lille hjernevridende koncept, hvor det handlede om at styre sin lille røde bil igennem trafikmylderet og ud på den anden side. Eleverne var vilde med Nobs opgaver, som jo både udfordrede elevernes logiske og matematiske evner på en sjov måde. Nob skabte mange små hjernevrider-spil og han fik også en tjans hos flere blade og aviser, hvor hans udfordrende opgaver blev til stor hverdagsmorskab for avisernes og bladenes læsere. Senere slog han sig også på computerspil, men det var primært hans små udfordrende spil i fysisk form, der gjorde ham til en kendt spilopfinder og bragte ham hæder for sine opfindelser.
En af de ideer, der virkelig slog igennem internationalt var Rushhour – et spil der i dag findes i flere varianter og som vi holder meget af hos SpilCompagniet.
Det originale Rushhour handler som nævnt om at navigere sig igennem myldretrafikken. Det hele foregår i en 6x6 felter stor matrix, hvor man kun kan skubbe rundt med køretøjerne enten horisontalt eller vertikalt. Hvis man tænker lidt på de små klassiske skubbespil, hvor man skal få et bestemt mønster eller lignende frem, så er man inde i tankegangen. I Rushhour er der bare et utal af opgaver fra begynder til ekspert og her er det så bare personbiler, lastbiler og busser, man skal skubbe rundt med. Målsætningen med alt skubberiet er, at man ved at skubbe rundt med de andre køretøjer, kan skabe plads til sin egen lille bil, så den kan nå fra den ene side af pladen til den anden. Og det kan i den grad være udfordrende. Det er i hvert fald vigtigt, at man kan tænke nogle skridt fremad.
Nobuyuki Yoshigahara skabte spillet, for at eleverne skulle blive bedre til matematik, men han skabte samtidig et stykke underholdning, der stadig lever i bedste velgående efter mere end 40 år.
Hos SpilCompagniet har vi flere forskellige udgaver af Rushhour, eksempelvis det originale Rushhour, Rushhour Deluxe og Rushhour Safari – sidstnævnte med vilde dyr.