MENU
E-MAIL
Send os en e-mail
69 13 63 36
Åbner kl 10

365 dages returret

Byt dine spil når du har lyst

Dag til dag levering

Ved bestilling før kl 15

Billig levering

Fra kun 29 DKK

Produktkategorier


Filtre  

Scrabble

Scrabble er uden tvivl verdens bedst kendte ordspil og også et af de bedst sælgende brætspil nogensinde. Scrabble er udgivet i mere end 120 forskellige lande og salget nærmer sig støt 200 millioner solgte eksemplarer. Vi nævner lige tallet igen – 200 millioner!

 

Samtidig er Scrabble også et af nutidens ældste brætspil, for spillet blev egentlig udviklet helt tilbage i 1938 – hvilket betyder at spillet faktisk fylder 100 allerede i 2038.

 

I det hele taget holder Scrabble mange rekorder i brætspilsverdenen, men alt dette havde den amerikanske arkitekt Alfred Butts næppe forestillet sig, da han i 1938 færdiggjorde sit nye spil, Criss-Crosswords, en tidlig udgave af det, der senere skulle blive til Scrabble.

 

Alfred Butts havde tidligere arbejdet med ordspil og faktisk var Criss-Crosswords en videreudvikling af et andet af hans spil, nemlig spillet Lexico. Det nye spil blev dog ikke den store forretning for Mr. Butts, for selv om han selv fik produceret nogle spil, så var det ikke noget, der for alvor flyttede sig. Han besluttede derfor, at han ville forsøge at sælge spillet til en anden aktør, som måske kunne få mere ud af det. I 1948 stødte Alfred Butts så ind i James Brunot – en driftig praktisk mand, som syntes, at Butts spil havde nogle interessante elementer i sig. Selv om Butts ikke vurderede Brunot til at være den rigeste forretningsmand, så kunne han se en mulig partner, der var indstillet på at arbejde for tingene. Aftalen i sidste ende blev, at Butts solgte sit spil til James Brunot på en royalty-baseret aftale, der sikrede Butts et beløb, hver gang Brunot solgte et spil.

 

James Brunot ændrede nogle få småting i spillet og omskrev spillereglerne til et mere simpelt sporg. Samtidig kom han også op med et navn, han mente var bedre, nemlig Scrabble – et ord der på dansk betyder noget i retning af ”at famle febrilsk med hænderne”.

 

Nogle måneder efter overtagelsen satte James Brunot spillet i produktion. Det kan lyde flot, men egentlig foregik produktionen af spil i en gammel nedlagt skole og hele familien var involveret i produktionen. I det første år – altså i 1949 – fremstillede familien Brunot i alt 2.400 spil. Desværre gik salget ikke som forventet og faktisk tabte James Brunot en del penge på det første oplag. Familien arbejdede dog ihærdigt videre i håbet om et gennembrud.

 

I al forretning har man brug for en smule held indimellem og det var netop dét, der skete for familien Brunot i 1952. Ifølge de mange legendariske historier om Scrabble, skete der nemlig det, at Jack Strauss – ejer af den store, amerikanske butikskæde Macy’s – ved et tilfælde blev involveret i et spil Scrabble hos nogle gode venner under en ferie. Strauss var meget begejstret for spillet og da han kom hjem fra ferie, spurgte han straks sine indkøbere, om Scrabble var at finde på Macy’s hylder. Indkøberne kendte ikke på spillet, men blev efterfølgende sendt i marken for at inde spillets producent med henblik på at lægge en stor ordre. ”Det spil skal vi ha’ i Macy’s, for det vil alle folk ha’ fat i!”, skulle Jack Strauss angiveligt have råbt under mødet med sine indkøbere.

 

Det lykkedes indkøberne fra Macy’s at finde frem til familien Brunot og så fik forretningen i den gamle skole for alvor vind i sejlede. Faktisk gik det hele så stærkt, at James Brunot allerede samme år måtte erkende, at hans produktionsapparat ikke kunne klare efterspørgslen. Derfor solgte han produktionsrettighederne til spillet videre til det professionelle spilfirma, Selchow and Righter i New York. Salgstallene på Scrabble i de første to år hos Selchow and Righter skulle angiveligt være omkring 6 millioner spil. Alle var glade for successen og både familien Brunot og opfinder Alfred Butts kunne nu skovle penge ind på kontoen.

 

Successen fortsatte i mange år og i 1972 købte Selchow and Righter så også selve varemærket Scrabble for en hemmeligholdt, men helt stikker stor sum.

 

Siden har Scrabble skiftet ejer flere gange, men i dag deles ejerskabet af legetøjsgiganterne Hasbro (har retten i Nordamerika) og Mattel (har retten til spillet i resten af Verden).

 

Scrabble finder i dag i flere forskellige udgaver og spillet har fået en stor renæssance takket være mobil-spillet Wordfeud, som har været med til at puste nyt liv i det gamle brætspil. Blandt de øvrige udgaver kan nævnes Scrabble Junior og kortspillet Scrabble Dash. Både det originale Scrabble og de nyere udgaver fås naturligvis hos Spilcompagniet.


Scrabble
Det altid populære ordspil hitter stadig

Scrabble Junior
Nu kan børn have det sjovt og samtidig få en udfordring ved at spille SCRABBLE på deres eget niveau.

Scrabble, DASH
Alle ord tæller


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Din garanti


  Sortiment
  Navigation